Voordelen van maatwerk software

Geplaatst op 11-07-2023

Categorie: Zakelijk

Software kan een heel breed en verwarrend begrip zijn. Er wordt op zoveel verschillende manieren over gesproken dat het moeilijk is om het overzicht te bewaren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen standaard software en maatwerk software. In deze blog gaan we vooral door op de voordelen van maatwerk software ten opzichte van standaard software.

Wat is software nu precies?

Laten we eerst even verduidelijken wat software precies is. Zoals de meeste mensen wel weten, is software een verzameling van applicaties, besturingssystemen en computerprogramma’s. Tegenwoordig is software eigenlijk te vinden op bijna elk elektronisch apparaat. Denk hierbij aan telefoons, laptops, tablets en sommige huishoudelijke apparaten. Zo simpel kan het zijn.

Software zelf is niet tastbaar. Veel tastbare apparaten worden aangestuurd door software. Zonder software heb je bijvoorbeeld geen internetbrowser en zou je deze blog dus niet kunnen lezen. Simpel gezegd: een computer functioneert niet zonder software. Dus beste software-gebruiker, we gaan door naar de voordelen van maatwerk software.

Standaard of maatwerk software?

Vaak twijfelen organisaties tussen standaard software en maatwerk software. Het verschil is dat standaard software al bestaat (heel verrassend) en kan dus door meerdere bedrijven gebruikt worden. Standaard software wordt gebruikt om bedrijfsprocessen te automatiseren en te optimaliseren. Hier staan dus ook alle functionaliteiten vast. Bij maatwerk software is dit niet het geval. Er wordt gekeken naar specifieke bedrijfsprocessen en hoe deze geautomatiseerd en geoptimaliseerd kunnen worden middels software. Dit lijkt natuurlijk een betere keuze, maar is daarentegen ook tijdrovender en duurder om te ontwikkelen. Precies de reden waarom deze organisaties twijfelen.

De voordelen van maatwerk software

Standaard softwarepakketten worden vaak geleverd met een aantal functies die de gebruiker misschien nooit nodig heeft of wil hebben. Maatwerk software daarentegen wordt speciaal voor de gebruiker ontworpen en bevat alleen de functies die nodig zijn. Dit betekent dat software op maat vaak efficiënter en effectiever is dan standaard software. Bovendien kan software op maat gemakkelijk gekoppeld worden aan bestaande systemen, zoals tijdregistratie of boekhoudprogramma’s. Ideaal! Dit bespaart tijd en geld doordat er geen dubbele gegevens ingevoerd hoeven te worden. Maatwerk software is vaak de beste oplossing voor bedrijven met specifieke behoeften. Door de software af te stemmen op de eisen van de gebruiker kan maatwerksoftware een niveau van efficiëntie en effectiviteit bieden dat met standaard softwarepakketten simpelweg niet mogelijk is. Daarom kan het een verstandige keuze zijn om een specialist in maatwerk software in te schakelen voor jouw software project.